İklim değişikliği günümüzün ve geleceğin en önemli çevre ve kalkınma sorunlarından birisidir. Dünyada 1990’lı ve 2000’li yıllar iklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma çabalarının arttığı yıllar olmuştur.
- 1994 yılında İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi,
- 2009 yılında Kyoto Protokolü ve
- 2015 yılında Paris Anlaşması yürürlüğe girmiş olup, Türkiye bu anlaşmaların tümüne taraf olmuştur.
Türkiye sürdürülebilir kalkınma ile ilgili uluslararası tüm toplantılara aktif katılım sağlamıştır. İlk kez 1987 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonunca hazırlanan raporda tanımlanan sürdürülebilir kalkınma kavramı, 1992 yılında BM Çevre ve Kalkınma Konferansı (Rio Konferansı)’nda sürdürülebilirlik kavramının, sadece çevre değil, sosyal ve ekonomik amaçları ile çok boyutlu olduğu ifade edilmiştir. 2000 yılında BM Binyıl Zirvesi’nde hükümetler tarafından kabul edilen Binyıl Kalkınma Hedefleri ile sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin ulusal politika ve programlarla uyumlaştırılması ve çevre tahribatının tersine çevrilmesi, biyolojik çeşitlilik kaybının azaltılması, sağlıklı içme suyuna erişilmesi gibi hususlar yer almıştır. 2012 yılında, BM Sürdürülebilir Kalkınma (Rio+20) Zirvesi sonucunda kalkınma için yol haritası niteliğinde bir sonuç belgesi kabul edilmiştir. Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin devamı niteliğinde, 17 amaç ve 169 alt hedef olarak “Gündem 2030: BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)” kabul edilmiştir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ile yeni bir küresel kalkınma çerçevesi çizilmiş olup; iklim değişikliği, kuraklıkla mücadele, biyoçeşitliliğin korunması sürdürülebilir şehirler gibi konular Sürdürülebilir Kalkınma gündemine alınmıştır.
Türkiye 2053 yılında net sıfır karbon emisyonunu hedefleyen ve yeşil kalkınma stratejisini benimseyen bir ülkedir.
İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Ana Bilim Dalı, tüm sektör ve alanlarda (sanayi, enerji, tarım-gıda, doğal kaynaklar, sağlık, binalar, şehirler, kırsal alanlar, turizm, ulaştırma vb) uluslararası, ulusal, bölgesel, yerel düzeyde, iklim değişikliğinin etki, uyum, azaltımı konularında ihtiyaç duyulan teknik, ekonomik, sosyo-ekonomik ve politika araştırmaları yapan disiplinlerarası bir Anabilim Dalıdır. Ülkemizin iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik konusunda ihtiyaç duyduğu araştırma ve araştırmacı sayısının artırılması ve konu uzmanı yetiştirilmesini, karar alıcılara araştırma sonuçlarını iletilerek bilimsel bilgi ile kararlarında yardımcı olunmasını amaçlamaktadır.