DERS ADI İÇERİK
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİRİŞ

 

Bu ders, iklim değişikliğinin nedenlerini, etkilerini, iklim değişikliği ile ilgili kavramları dünyanın farklı yerlerinden örneklerle inceler. Ekonomi, kalkınma, politika değişimleri açısından gelişmeleri irdeler. Dersin sonunda, öğrenciler iklim değişikliği ile ilgili kavramlar, iklim değişikliğine neden olan etkenler, iklim değişikliğinin doğal ve yönetilen sistemler üzerindeki etkileri, iklim değişikliği değerlendirme yöntemleri hakkında bilgi edineceklerdir. İklim değişikliğinin etki, uyum, azaltım boyutları öğrenilecektir. İklim değişikliği kaynaklı politika değişimleri, uluslararası anlaşmalar, sürdürülebilir kalkınma, yeşil kalkınma, yeşil dönüşüm, düşük karbonlu kalkınma vb konularda temel bilgiler verilecektir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR  KALKINMAYA GİRİŞ Bu ders, “Sürdürülebilir Kalkınma” kavramı, tarihsel süreç, sürdürülebilir kalkınma göstergeleri, ölçümleri, uluslararası süreç gibi temel kavramlarını verecektir. Öğrencilere sürdürülebilir kalkınmanın- yani aynı zamanda sosyal olarak kapsayıcı ve çevresel olarak sürdürülebilir olan ekonomik kalkınmanın – temel zorlukları ve yolları hakkında bilgi sağlar.
DÖNGÜSEL EKONOMİ Bu ders döngüsel ekonomi kavramını ve uygulamalarını inceler. Döngüsel ekonomiye geçişteki temel unsurları ve zorlukları açıklar, Döngüsel ekonomide kullanılan materyallerin nereden geldiğini araştırır ve toplumun neden daha fazla döngüselliğe ihtiyaç duyduğuna dair bir gerekçe oluşturur. Döngüsel iş modellerini derinlemesine incelenir ve işletmelerin ekonomik ve sosyal değer yaratması için çeşitli yollar tartışılır. Döngüsel tasarım, inovasyon ve değerlendirme için işlevsel malzemeler ve eko-tasarım gibi konuların yanı sıra çevresel etkileri değerlendirme yöntemleri sunar. Politikalar ve ağlar hükümetlerin ve ağların rolünü ve politikaların ve en iyi uygulamaların paylaşılmasının döngüsel ekonomiyi nasıl etkinleştirebileceğini araştırır. Döngüsel ekonominin ihtiyaç duyduğu yeni normları, katılım biçimlerini, sosyal sistemleri ve kurumları ve bireyler olarak toplumun daha döngüsel hale gelmesine nasıl yardımcı olabileceğimizi inceler.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TARIM-GIDA GÜVENCESİ Bu ders, iklim değişikliğinin tarım ile etki, uyum ve azaltım ilişkisini inceler. Tarımsal üretim kapsamında dünyada yapılan çalışmalar örnekleri ile açıklanır, Türkiye özelinde değerlendirilir. Gıda güvencesi açısından etki, uyum ve politikalar incelenir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SANAYİ Bu ders, iklim değişikliğinin sanayi sektörü ile etki, uyum ve azaltım ilişkisini inceler. Sanayi açısından dünyada yapılan çalışmalar örnekleri ile açıklanır, Türkiye özelinde değerlendirilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ENERJİ Bu ders, iklim değişikliğinin enerji sektörü ile etki, uyum ve azaltım ilişkisini inceler. Enerji sektörü açısından dünyada yapılan çalışmalar örnekleri ile açıklanır, Türkiye özelinde değerlendirilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE TURİZM Bu ders, iklim değişikliğinin turizm sektörü ile etki, uyum ve azaltım ilişkisini inceler. Turizm sektörü açısından dünyada yapılan çalışmalar örnekleri ile açıklanır, Türkiye özelinde değerlendirilir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİ Bu ders, atık kavramı, materyalleri, atıkların yeniden değerlendirilmesi, kaynağından toplanması, ekonomiye kazandırılması, atıkların yönetimini sektörler özelinde inceler.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SAĞLIK Bu ders, iklim değişikliğinin sağlık sektörü ile etki, uyum ve azaltım ilişkisini inceler. Sağlık sektörü açısından dünyada yapılan çalışmalar örnekleri ile açıklanır, Türkiye özelinde değerlendirilir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE VE EKOSİSTEM Bu ders, çevre ve ekosistem ilgili kavramları açıklar. İnsan kaynaklı sorunların ekosistem üzerindeki etkilerini inceler. Bu çerçevede kaynak kullanımı, sürdürülebilir üretim ve tüketim yaklaşımları, küresel ticaret, tarımsal uygulamalar, enerji, kentleşme gibi nedenler ile biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların kaybı, gibi sonuçlar konular ele alınacaktır.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE DIŞ TİCARET İklim değişikliği ile birlikte özellikle düşük karbonlu üretim ve ticaret başta olmak üzere ülkelerin tüm uygulamalarında ve politikalarında değişiklikler olmaktadır. Bu ders kapsamında yeşil dönüşüm, düşük karbonlu kalkınma, enerji verimli teknolojiler, akıllı tarım ve gıda sistemleri gibi konular irdelenecektir.
ŞİRKETLER AÇISINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK UYGULAMALARI Politikaların iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik çerçevesinde değişimi ile birlikte piyasalarda faaliyet gösteren tüm şirketlerin üretim, girdi tedariği, yatırım, finansman, atık yönetimi, doğal kaynak kullanımı gibi konularda dönüşümü zorunlu hale gelmiştir. Bu ders kapsamında şirketlerin yeni pazarlar ve rekabet avantajları incelenir, sürdürülebilirlik raporlaması öğretilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE FİNASMAN Finansal sistemin çevresel, sosyal ve yönetişim kriterleri irdelenecektir. Yeşil finansman, iklim değişikliği ile ilgili riskler sonucunda ticari dinamiklere uyum sağlayabilmek, yatırımların sürdürebilir bir performans ile değerlendirilmesi, hibe, kredi, teşvik kapsamında sürdürülebilirlik kriterleri, çevresel etki değerlendirme raporlamasında sürdürülebilirlik kriterleri gibi konular ele alınacaktır.
 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE UYUM POLİTİKALARI

İklim değişikliğine uyum konusunda ulusal ve uluslararası alanda yapılan çalışmalar incelenir. Sektörler itibariyle uyum seçenekleri anlatılır, iyi uygulama örnekleri incelenir, uyum seçeneklerinin önceliklendirilmesinde kullanılan yöntemler öğrenilir. Mevcut uyum politikaları örnekleri tartışılır.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ AZALTIM POLİTİKALARI Küresel karbon emisyonları nedenleri, sektörler, ülkeler, bölgeler itibariyle incelenir. İklim değişikliğinde azaltım açısından ulusal ve uluslararası alanda karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar değerlendirilir. Sektörler itibariyle azaltım yöntemleri ele alınır, iyi uygulama örnekleri incelenir, azaltım seçeneklerinin önceliklendirilmesinde kullanılan yöntemler öğrenilir. Mevcut azaltım politikaları örnekleri tartışılır.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İklim değişikliğinin kalkınma boyutu incelenir. Ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan değerlendirilir. Kır, kent etkileşimi incelenir. Merkezi ve yerel yönetimlerin uygulamaları, politikaları incelenir. Uluslararası kurumların çalışmaları öğrenilir.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GÖÇ İkim değişikliği kaynaklı göçler tarihsel süreçte açıklanır. Gelecekte beklenen iklim değişikliğine hassas bölgeler incelenir. Ekonomik ve sosyal kalkınma açısından kırılgan bölgelerde riskler araştırılır.
YENİLENEBLİR ENERJİ POLİTİKALARI VE UYGULAMALARI Yenilenebilir enerji kavramları açıklanır. Sektörler itibariyle üretim ve kullanım alanları bilinir. Güncel uygulamalar ve politikalar ders kapsamında tartışılır.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SU YÖNETİMİ İklim değişikliğinin en çok etkilediği su kaynakları açısından mevcut ve beklenen etkiler irdelenir. Suyu tasarruflu kullanma yöntemleri, yağmur suyu hasadı, yeni teknolojiler, tarımda su kullanımı vb konular incelenir.
SÜRDÜRÜLEBİLİR SU ÜRÜNLER VE BALIKÇILIK YAKLAŞIMLARI Balıkçılık ve su ürünleri üretiminin iklim değişikliği açısından etki, uyum ve azaltım konuları irdelenir. İyi uygulama örnekleri ülkeler ve bölgeler itibariyle ele alınır.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE HAYVANCILIK İklim değişikliğinin hayvansal üretime etkileri, uyum yöntemleri ve politikaları incelenir. Hayvancılık kaynaklı metan emisyonu azaltımı yöntemleri araştırılır. İyi uygulama örnekleri incelenir.
KURAKLIK YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI Kuraklık tanımları ve çeşitleri anlatılır. Kuraklığın neden olduğu sorunlar tartışılır. Kuraklık açısından kırılgan bölgeler, sektörler irdelenir. Erken uyarı sistemleri gibi etkileri azaltma yöntemleri incelenir. Ülkelerin uyguladıkları politikalar değerlendirilir.
AFETLER VE TARIM İLİŞKİSİ Afetler tanımlanır, kavramlar açıklanır. Her bir afet özelinde tarımda etkileri anlatılır.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Bilimsel araştırma süreciyle ilgili temel kavramlar tanımlanır, bilimin ve bilimsel araştırmanın önemi kavranır, bilimle ve bilimsel araştırmayla ilgili farklı kaynaklar tanınır, bilimsel araştırma süreci, yöntemler hakkında bilgilenilir.